Koningshuis

Nadat België zich in 1830 had afgescheiden van Nederland werd Leopold van Saksen-Coburg-Saarfeld gekozen als koning van België. Hij legde op 21 juli 1831 de eed af en was daarmee de eerste koning van de constitutionele volksmonarchie België. 

 

Opeenvolgende koningen

 

België heeft tot nu toe de volgende koningen gekend:

Leopold I         1831 - 1865                
Leopold II 1865 - 1909
Albert I 1909 - 1934
Leopold III 1934 - 1951
Boudewijn I 1951 - 1993
Albert II 1993 - 2013
Filip I 2013 - heden

Alle vorsten op Leopold III na zijn blijven regeren tot aan hun dood. Leopold III moest in 1951 gedwongen afstand doen van de troon vanwege zijn houding tegenover de Duitse bezetters tijdens WO II.

De huidige koning Albert II is getrouwd met koningin Paola en zijn oudste zoon prins Filip is de beoogde troonopvolger.

 

Politieke rol van de koning

 

De koning heeft geen persoonlijke invloed op het bestuur van het land. Via suggesties, advies, waarschuwingen en aanmoedigingen kan hij wel proberen invloed uit te oefenen op de politieke hoofdrolspelers. Net zoals in Nederland geeft ook de Belgische koning na de federale verkiezingen aan in welke richting de vorming van een nieuwe regering zich zou kunnen bewegen. Hij ontvangt daartoe tijdens de regeringsformatie regelmatig de (in)formateur en indien nodig de Vlaamse en Waalse partijleiders. Ook kan hij via suggesties en advies proberen bij te dragen aan de regeringsvorming zoals bij de laatste federale verkiezingen van 13 juni 2010.

 

De koning is ook opperbevelhebber van het Belgische leger en bemiddelt in naam van burgers die een beroep op hem doen als zij een geschil hebben met de politiek of het administratief systeem. Aangezien de koning de Belgische staat belichaamt, is hij onschendbaar en kan hij nooit worden gearresteerd of vervolgd worden.

 

Koninklijke bezienswaardigheden

 

Het Koninklijk Paleis staat in Laken, Brussel. Iedere zomer is het paleis op gepaste tijden geopend voor bezoekers. De erbij gelegen Koninklijke Serres openen iedere lente hun deuren voor bezoekers. In de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Laken bevindt zich de Koninklijke Crypte. Hier worden alle Belgische vorsten en hun echtgenotes begraven, evenals sommige familieleden. De crypte kan het hele jaar door iedere zondagnamiddag bezichtigd worden.

Powered by: Vuursteen