Huren

Wie zich in België wil vestigen, heeft een ruime keuze uit te huur staande appartementen en woningen. De huurprijzen variëren al naar gelang de grootte, de staat en de woonfunctie van de woning/het appartement. Een studentenkamer, in Vlaanderen een studentenkot genoemd (studenten die op kamers gaan wonen “gaan op kot”), is goedkoper dan een luxe loft (=studio) of duplexwoning (=woonruimte verdeeld over twee verdiepingen).

Anders dan in Nederland bestaan er in België meestal geen wachtlijsten voor huurwoningen. Het aanbod aan sociale huurwoningen in de grote steden is kleiner dan in Nederland. Hiervoor gelden bovendien strenge inkomenseisen.

 

Huurwoning zoeken

 

Het vinden van de geschikte woning kan op verschillende manieren, o.a.:

 

  • Via immokantoren (=makelaarskantoor). Elk immo kantoor heeft een ruim aanbod van op dat moment vrijstaande appartementen, loften en woningen.
  • Via notarissen
  • Via internet: er zijn verschillende sites waarop het woningaanbod in geheel België staat vermeld, zowel huur- als koopwoningen.
  • Rondrijden/lopen: Een andere optie is gewoon rond te rijden/lopen in de gemeente waar u wilt wonen. Als er iets te huur staat, valt dat altijd duidelijk op via een bord of affiche.

 

Waarborg

 

De meeste verhuurders vragen een waarborg. Dit is echter geen wettelijke bepaling. Deze borg bedraagt twee tot drie maal de huurprijs en dient bij het betrekken van het pand te worden betaald. Indien u de woning na een bepaalde tijd verlaat en deze is in goede staat, dan krijgt u de waarborg terugbetaalt met rente. Afhankelijk van de afgesloten huurovereenkomst zijn er drie mogelijkheden met betrekking tot het betalen van de waarborg en de terugbetaling:

 

  • De waarborg wordt gestort op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder. De waarborg mag maximaal tweemaal de maandelijkse huurprijs bedragen. Bij het verlaten van de woning/het appartement krijgt u het borgbedrag terug, met opgebouwde rente, mits de woning/het appartement in goede staat wordt achtergelaten
  • Er geldt een bankwaarborg die de huurder in schijven afbetaalt. Deze waarborg mag maximaal driemaal de maandelijkse huurprijs bedragen. De huurder lost de waarborg in maximaal drie jaar af. Daarna ontvangt de huurder rente over het totaalbedrag van de waarborg
  • Een bankwaarborg via een standaardcontract tussen het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), indien van toepassing, en een financiële instelling. De maximale waarborg bedraagt driemaal de maandelijkse huurprijs.
Powered by: Vuursteen