Internet, telefonie en tv

Twee grote spelers: Belgacom en Telenet

In België zijn er twee grote aanbieders voor zowel internet, vaste telefonie als (digitale) tv: Telenet en Belgacom. Belgacom was vroeger een staatsbedrijf, maar is alweer heel wat jaren geleden geprivatiseerd. Telenet is altijd een private onderneming geweest en vormt een geduchte concurrent van Belgacom. Beide ondernemingen bundelen hun aanbod voor internet, telefonie en digitale televisie in één pakket.

Als u besluit tot aanschaf van digitale televisie bij Belgacom, dan bent u echter wel verplicht ook uw abonnement voor vaste telefonie en/of internet bij Belgacom af te sluiten. Telenet biedt in dat opzicht meer keuzevrijheid. U kunt daar alle producten los van elkaar afnemen.

 

Alternatieven digitale televisie

 

U kunt in België ook televisie kijken via de kabel. U ontvangt dan de zenders van de VRT, de Waalse zenders, Nederland 1, 2 en 3 en een rits internationale zenders. Voor het gebruik van de kabel betaalt u aan Telenet, dat de kabeldistributie in Vlaanderen heeft overgenomen van de afzonderlijke Vlaamse kabelinstanties. Het aansluiten op de kabel gebeurt nog wel door die afzonderlijke instanties. Een andere mogelijkheid voor mensen die zich in de grensstreek vestigen is een Digitenne-abonnement bij KPN. 

 

Internet

 

Een internetabonnement kost in België vrijwel altijd meer dan in Nederland. Hierbij geldt dat hoe meer u wilt surfen en grote bestanden wilt downloaden, hoe meer u in het algemeen betaalt voor uw abonnement. Zowel bij Belgacom als Telenet kunt u tegenwoordig tot 50 GB per maand surfen met de goedkoopste abonnementsvormen. Komt u in die maand boven deze hoeveelheid, dan moet u bijbetalen. 50 GB is bij normaal internetverbruik, inclusief het luisteren naar en downloaden van muziek, meer dan voldoende.   

 

Vaste telefonie

 

De prijsverschillen tussen Nederland en België voor een abonnement vaste telefonie zijn gering. Goed vergelijken voordat u een aanbieder kiest, kan u sowieso voordeel opleveren. Let daarbij vooral op de prijzen en mogelijkheden voor het bellen naar Nederland.

 

Mobiele telefonie

 

Er zijn diverse aanbieders van mobiele telefonie op de Belgische markt. De bekendste en grootste zijn Proximus en Mobistar. Proximus is onderdeel van Belgacom, Mobistar behoort tot de France Telecom-groep. Beide operatoren bieden de mogelijkheid ofwel pre-paid te bellen ofwel met een vast abonnement te bellen.

Pre-paid kaarten zijn er vanaf 10 euro. Zowel Mobistar als Proximus bieden vaste abonnementen vanaf 5 euro/maand. Hoe duurder het abonnement, hoe meer gratis belminuten en SMS-jes daarbij zijn inbegrepen.

Powered by: Vuursteen