Dienstencheques

In België zijn twee soorten cheques waarmee u als particulier tegen een gunstig tarief werknemers van een erkend bedrijf kunt inhuren:

1. Dienstencheques
2. PWA-cheques

 

Een belangrijk voordeel van werknemers van een erkend bedrijf is dat deze verzekerd zijn tegen arbeidsongevallen en onopzettelijk veroorzaakte schades

 

Omschrijving


Dienstencheques bestelt u bij Sodexo en besteedt u bij een erkend bedrijf naar keuze. Een dienstencheque met een waarde van 21,41 euro per gepresteerd uur, koopt u dankzij de subsidie van de federale staat voor 8,50 euro. Daarnaast geniet u van belastingaftrek, waardoor u uiteindelijk  5,25 euro betaalt.

De minimale bestelling bedraagt tien dienstencheques. U mag maximaal 500 dienstencheques per kalenderjaar aanschaffen. Voor de volgende groepen geldt een maximum van 2.000 dienstencheques per kalenderjaar:

 

 • Minder valide personen
 • Ouders van een minderjarige met een handicap
 • Eenoudergezinnen met één of meer kinderen (onder voorwaarden)
 • Bejaarden die een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden krijgen

 

De cheques zijn acht maanden geldig. Er bestaan twee soorten dienstencheques: voor huishoudelijke hulp en voor moederschapshulp.

 

Huishoudelijke hulp

 

Dienstencheques mogen alleen dienen voor betaling van activiteiten binnen de privésfeer, nooit voor prestaties in de professionele omgeving (zoals een kantoor, wachtruimte of verhuurde kamer).

 

Binnenshuis:

 • Schoonmaken (incl. ramen)
 • Wassen en strijken
 • Klein verstelwerk
 • Bereiding van maaltijden

 

Buitenshuis:

 • Boodschappen
 • Strijken
 • Klein verstelwerk
 • Vervoer van personen met beperkte mobiliteit.

Verkrijgbaarheid

 

1. Eerst schrijft u zich (gratis) in bij Sodexo: via Internet of met een inschrijvingsformulier.

2.  U ontvangt een bevestiging met een inschrijvingsnummer en een toegangscode tot de beveiligde website van Sodexo.

3.  Bestel uw dienstencheques (minimaal tien) door 8,50 euro per cheque over te maken op het bankrekeningnummer dat staat vermeld in uw bevestiging.

4. Na betaling ontvangt u de dienstencheques via de post (bij papieren cheques) of wordt de waarde van de cheques bijgeschreven in uw elektronische portefeuille op de website van Sodexo (bij elektronische cheques).

5.  U neemt contact op met een erkend bedrijf om een werknemer in te huren.

 

Kijk op het “Infoblad voor gebruikers” (p. 5) van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) voor de voorwaarden en benodigde attesten om meer dan 500 cheques te kunnen aanvragen.

 

Papieren en elektronische dienstencheques

 

Bij inschrijving voor dienstencheques geeft u aan of u van papieren of elektronische dienstencheques gebruik wilt maken:

 

 • Papieren dienstencheques:
  U dateert, ondertekent en overhandigt aan de werknemer een dienstencheque voor ieder volledig gepresteerd werkuur.
 • Elektronische dienstencheques:
  De werknemer belt met uw telefoon naar een gratis nummer en registreert zijn prestaties. Deze worden doorgegeven aan de erkende onderneming en uit uw elektronische portefeuille gehaald.
  Kijk in de lijst van erkende ondernemingen na of de erkende onderneming van uw keuze elektronische dienstencheques aanvaardt.

 

Erkende bedrijven

 

U kunt zich rechtstreeks wenden tot de erkende ondernemingen. Zij kunnen u een geschikte werknemer voorstellen, zij beantwoorden uw vragen en zoeken samen met u de beste oplossing in geval van problemen.

 

Moederschapshulp

 

Als vrouwelijke zelfstandige krijgt u gratis 105 dienstencheques voor moederhulp als u na de bevalling uw werkzaamheden hervat. Voor de moederschapshulp kunt u zich wenden tot de sociale verzekeringskas waarbij u aangesloten bent of tot het Rijksinstituut voor Sociale Verzekeringen van Zelfstandige werknemers (RSVZ ).

Powered by: Vuursteen