Betalen en sparen

Een betaal- en spaarrekening kunt u bij iedere Belgische bank openen, zolang er geregeld stortingen op worden gedaan. Een reguliere bankrekening heet in Vlaanderen een zichtrekening. Bij iedere Belgische bank heeft u de mogelijkheid via internet te bankieren. Zo betaalt u eenvoudig al uw Belgische rekeningen en kunt u eventueel zonder kosten geld naar uw Nederlandse rekening overmaken. Een Nederlandse rekening is aan te raden als u in Nederland inkomsten hebt of als u geld snel wilt kunnen overmaken. Het verrichten van een betaling van een Belgische naar een Nederlandse rekening neemt namelijk zo’n twee dagen in beslag, terwijl een betaling tussen twee Nederlandse banken op werkdagen nog dezelfde dag plaatsvindt.

 

Betalen

 

Het is nog mogelijk om in België de facturen van elektriciteit, telefonie enz. naar uw huisadres te laten sturen. Veel grote Belgische dienstverlenende ondernemingen hebben echter het liefst dat hun klanten toestemming verlenen om elektronische facturen te mogen versturen. Dit kan op twee manieren:

 

1. U ontvangt de factuur in de inbox van uw mailprogramma, waarna u het bedrag via internetbankieren kunt overmaken. 

 

2. U ontvangt de factuur in de mailbox bij uw internetbank. U hoeft dan alleen nog maar via uw internetbank toestemming te geven voor die betaling. Deze techniek heet Zoomit.

Ook kunt u ervoor kiezen om regelmatig terugkerende vaste lasten automatisch te laten afschrijven van uw bankrekening (domiciliëring).

 

Sparen

 

U mag net zoveel spaargeld opzij zetten als u wilt. De Belgische fiscus kijkt alleen naar de opbrengst van uw spaartegoed en berekent daar roerende voorheffing over. Dit gebeurt bij een renteopbrengst vanaf 1.770 euro voor een alleenstaande en 3.540 euro voor gehuwden of wettelijk samenwonenden (onder de voorwaarde dat zij een gemeenschappelijke rekening beheren).

Powered by: Vuursteen