Beleggen

Euronext Brussel  

Via uw eigen bank of een privaat beleggingsfonds kunt u uw geld beleggen op de beurs. De Belgische beurs is in Brussel gevestigd en heet officieel Euronext Brussel. Euronext Brussel is onderdeel van NYSE Euronext, waartoe naast de New York Stock Exchange ook de Europese beursmarkten in Amsterdam, Parijs en Lissabon behoren.

 

Bel 20

 

De Bel 20 is een lijst met de 20 belangrijkste Belgische ondernemingen waarop de Belgische economie grotendeels draait. Daaronder bevinden zich bijvoorbeeld de grote supermarktketens Delhaize en Colruyt, energieleverancier GDF Suez (Frans moederbedrijf van het Belgische Electrabel), de telecombedrijven Belgacom, Mobistar en Telenet Group en de banken KBC en Dexia.

 

Overige deelsegmenten

 

Naast de ondernemingen in de Bel 20 kunt u ook in vele andere Belgische ondernemingen, die in een van de overige Euronext deelsegmenten staan genoteerd, beleggen. Deze deelsegmenten zijn:

 

 • Alternext:
  Dit is een pan-Europese beurs speciaal voor kleinere bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf.
 • Continumarkt:
  Op deze beursmarkt worden elke dag grote volumes effecten verhandeld.
 • Fixingmarkt:
  Op deze beursmarkt liggen de volumes van de verhandelde effecten lager, maar is er toch nog altijd een grote handel.
 • Vrije markt:
  Bevat alle effecten van de kleine beursgenoteerde bedrijven. De koersen van deze effecten veranderen maar eens in de zoveel tijd.

 

Dividendinkomsten

 

De Belgische fiscus berekent over de opbrengst van uw aandelen roerende voorheffing. Het tarief van de Nederlandse dividendbelasting is 15%. In het buitenland gevestigde of woonachtige aandeelhouders kunnen soms vrijstelling, vermindering of teruggaaf van de Nederlandse dividendbelasting krijgen.

Powered by: Vuursteen