Rijbewijs

Als u verhuist naar België is uw Nederlandse rijbewijs slechts voor een beperkte termijn geldig. U dient het om te laten zetten naar een Belgisch rijbewijs. Hiervoor kunt u terecht bij uw gemeente.  

 

Rijbewijs halen

 

Wanneer u uw rijbewijs wilt halen, kunt u onder andere terecht bij de Groepering van erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs (GOCA).

 

Rijbewijs A: motorfiets

 

Het rijbewijs A is vereist voor het besturen van een motorfiets waarvan de cilinderinhoud groter is dan 50 cm³. Iedereen vanaf 18 jaar mag dit rijbewijs halen. Ook bestaat er een rijbewijs A3. Dit is een rijbewijs voor iedereen die op een bromfiets klasse B wil rijden en is alleen geldig op Belgisch grondgebied. De examens bestaan uit een theorie- en een praktijkgedeelte.

 

Rijbewijs B: auto

 

Dit is het rijbewijs voor een gewone auto met maximaal acht passagiersplaatsen (exclusief die van de bestuurder). Achter de auto mag een aanhangwagen worden gekoppeld, die niet zwaarder is dan 750 kg. Auto en aanhangwagen samen mogen niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.

Iedereen vanaf de leeftijd van 17 jaar mag het theorie-examen voor dit rijbewijs afleggen. Het praktijkgedeelte kan plaatsvinden vanaf 18 jaar, als de leerling minstens drie maanden heeft geoefend met een voorlopig rijbewijs. Dit gebeurt in het bijzijn van iemand die al een volwaardig rijbewijs heeft.

 

Rijbewijs C: vrachtwagen

 

Met dit rijbewijs kunt u plaatsnemen achter het stuur van een vrachtwagen. Eventueel mag daar nog een aanhangwagen van maximaal 750 kg achter bevestigd zijn. Is de aanhangwagen zwaarder, dan heeft u een rijbewijs C+E nodig. Er zijn twee subcategorieën:

 

  • C1: Een vrachtwagen van meer dan 3.500 kg, met een maximum van 7.500 kg. Ook hier mag een aanhangwagen achter van maximaal 750 kg.
  • C1+E: Een vrachtwagen met aanhangwagen die zwaarder is dan 750 kg. Vrachtwagen en aanhangwagen mogen samen niet zwaarder zijn dan 12.000 kg. De Maximaal Toegestane Massa (MTM) van de aanhangwagen mag de ledige massa van het trekkend voertuig niet overstijgen.

 

De minimumleeftijd voor het behalen van een C-rijbewijs is 21 jaar en die voor een C1-rijbewijs 18 jaar. Het verschil komt door het feit dat bij een C-rijbewijs geen maximum aan het gewicht van de vrachtwagen is gesteld.

 

Rijbewijs D: bus

 

Dit rijbewijs is vereist om een bus te besturen met meer dan acht passagiersplaatsen, eventueel met een aanhangwagen (van maximaal 750 kg). Is de aanhangwagen zwaarder dan 750 kg, dan heeft u een rijbewijs D+E nodig. Er zijn twee subcategorieën:

 

  • D1: Het aantal passagiersplaatsen ligt tussen de negen en zestien.
  • D1+E: Hierbij is de aanhangwagen zwaarder dan 750 kg en zijn er twee aanvullende voorwaarden: bus en aanhangwagen mogen samen niet meer dan12.000 kg wegen en de Maximaal Toegestane Massa (MTM) van de aanhangwagen mag de ledige massa van het trekkend voertuig niet overstijgen

 

De minimumleeftijd voor het behalen van het rijbewijs D of D1 is 21 jaar.

 

Rijbewijs G: landbouwvoertuig of maaimachine

 

Dit rijbewijs heeft u nodig om een landbouwvoertuig of maaimachine te besturen. Jongeren vanaf 16 jaar mogen zo’n voertuig besturen, indien het traject van de hoeve naar het veld is en de Maximaal Toegestane Massa (MTM) minder is dan 15.000 kg. Ligt de MTM hoger, dan is een minimumleeftijd van 21 jaar vereist.

Wanneer u met dit soort voertuig op een ander traject gaat rijden, geldt bij een MTM van minder dan 20.000 kg een minimumleeftijd van 16 jaar en bij een MTM van meer dan 20.000 kg een minimumleeftijd van 18 jaar.

Powered by: Vuursteen