Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in België (Vlaanderen) is eenvoudiger georganiseerd dan in Nederland. Voor tram en bus is er slechts één vervoermaatschappij: De Lijn. Het openbaar vervoer in Brussel is voornamelijk een zaak van de Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer Brussel (MIVB). De Lijn heeft ook enkele buslijnen die naar en in gedeelten van Brussel rijden. Het treinverkeer is in heel België in handen van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS).

 

De Lijn: tram en bus

 

De Lijn is een autonoom overheidsbedrijf dat het stads- en streekvervoer met tram en bus in Vlaanderen verzorgt. De Lijn bestaat sinds 1 januari 1991 en is voortgekomen uit drie voorgaande Vlaamse openbaarvervoerbedrijven. In elke Vlaamse provincie zorgt een provinciale dienst of entiteit voor de communicatie met de reizigers.

De Lijn biedt verschillende soorten vervoersbewijzen, afgesteld op de reisbehoefte van de passagier: een biljet voor één enkele reis, een ticket om één of twee uur te reizen, een dagkaart en een abonnement. Sommige mensen komen in aanmerking voor gratis reizen: mensen boven de 65 en mensen met een beperking die een erkenning hebben van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAHP).   

 

MIVB: tram, bus, metro in Brussel

 

De MIVB bedient behalve de stad Brussel ook de negentien Brusselse deelgemeenten en elf randgemeenten. De MIVB bied tram-, bus- en metrovervoer aan. Het MIVB-net telt vier metrolijnen, negentien tramlijnen, 50 buslijnen en elf nachtbuslijnen. Net als De Lijn biedt de MIVB verschillende tickets en abonnementen aan, afhankelijk van de behoefte van de individuele reiziger.

 

NMBS: trein

 

De NMBS is de enige aanbieder van reizigersvervoer per spoor in België. De NMBS is in 1926 opgericht en bestaat tegenwoordig uit vier takken: binnenlands reizigersvervoer, internationaal reizigersvervoer, goederenvervoer en werkplaatsen voor het beheer van het materieel. Het Belgische spoormaterieel is minder modern uitgerust dan het materieel van de NS. De NMBS laat in België drie soorten treinen rijden:

 

  • L-trein (langzaam):
    Dit is een stoptrein die alle haltes tussen begin- en eindpunt bedient. Meestal worden hiervoor de oudere wagons ingezet die weinig comfort bieden.
  • IR-trein (Inter Regionaal):
    Treinen die door verschillende provincies of gewesten rijden.
  • IC-trein (Inter City):
    Deze treinen zijn over het algemeen het meest modern uitgerust.

 

Vanaf station Brussel-Zuid vertrekken ook internationale treinen naar onder andere Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. De Beneluxtrein naar Nederland (Brussel-Zuid - Amsterdam Centraal) doet ook de steden Mechelen en Antwerpen aan. Verder rijdt er vanuit Luik een trein naar Maastricht. 

 

Chipcard

 

Vanaf 2012 vindt ook in Vlaanderen de geleidelijke invoering van de chipcard plaats. De planning is dat het vanaf eind 2014 alleen nog maar mogelijk is om daarmee te reizen in bus, tram en trein.

Powered by: Vuursteen